Агол Алатка

Од GeoGebra Manual
Прејди на: содржини, барај

Предлошка:ManualPage

Со оваа алатка можете да креирате агли на различни начини (исто така види команда Агол):
  • Кликнете три точки за да се создаде аголот помеѓу овие точки. Втората точка е избрана за теме на аголот.
  • Кликнете два сегменти да се создаде аголот помеѓу нив.
  • Кликнете две линии да се создаде аголот помеѓу нив.
  • Кликнете два вектори да се создаде аголот помеѓу нив.
  • Кликнете полигон да се создадат сите агли на овој полигон.
Забелешка: Ако многуаголникот е создаден со избирање на неговите темиња во спротивен правец од движењето на стрелките на часовникот,Агол алатката ви дава внатрешни агли на многуаголникот.
Забелешка: Агол се создава во спротивна насока од движењето на стрелките на часовникот. Затоа, за таа цел изборот на овие објекти е важен за Агол алатката. Ако сакате да се ограничи максималната големина на агол 180 °, провери Дозволи рефлекс агол на табот Основни на Дијалог прозорец за карактеристики.
© 2021 International GeoGebra Institute